Bjarne Duelund's PC-INFO


Microsoft Management Console (MMC)


af Bjarne Duelund

Hvis man har arbejdet med forskellige Microsoft Windows versioner og specielt forskellige Windows Server versioner, har man ikke kunne undgå at lægge mærke til at administration foregår i forskellige programmer, hvilket ofte er et stort irritationsmoment. Et af de seneste og værste eksempler er Windows NT Server 4.0, hvor hvert enkelt administrations-behov foregår i hvert sit program, med hvert sit bruger interface. Tag f.eks. brugeradministration, DHCP-server, DNS-server, WINS-server, Exchange-server og Proxy-server - alle har de hver deres vidt forskellige administrationsprogram med hver deres eget bruger interface. Til stor forvirring og frustration for administratorerne. Det samme indså Microsoft og besluttede at lave en helt ny 'skal' for al administration, Microsoft Management Console (MMC).

Desværre har det vist sig at mange Windows 9x brugere ikke har kendt til MMC fænomenet tidligere og derfor har svært ved at administrere Windows 2000 og ikke mindst Windows XP, som netop 'gemmer' mange af administrationsværktøjerne for brugerne og i stedet stiller nogle mere eller mindre smarte grafiktunge administrationsprogrammer til rådighed.


Den første MMC, version 1.0, kom til verden i 1998 og medfulgte Windows 98 Resource Toolkit


men havde dog en begrænset anvendelse, primært kunne den bruges til at eksekvere diverse medfølgende Toolkit-utilities.
Senere fulgte version 1.1 og 1.1a, bl.a. til enkelte service programmer i Windows NT 4.0, og en fullblown version kom med version 1.2 i Windows 2000. Den er senest efterfulgt af version 2.0 i Windows XP.

Som nævnt er MMC en fælles skal for administrationsværktøjer, hvor hvert værktøj er benævnt et Snap-In. Et Snap-In er et selvstændigt administrationsværktøj der dog også kan virke som en Extension for andre Snap-Ins. Med MMC er det muligt at opbygge sit eget yndlings administrationsværktøj, ved blot at inkorporere de Snap-Ins man har behov for. Hvert Snap-In er gemt i en .msc fil og kan også startes manuelt, ved blot at trykke Start -> Run -> og angive filnavnet på det Snap-In man vil køre, eller starte det fra en kommando-box (CMD) med kommandoen START "Snap-In filnavn". MMC kan køre på alle Windows 9x/Me/NT 4.0/2000 og XP.

På en dansk Windows 2000 Professional findes følgende Snap-Ins, lokaliseret i %SystemRoot%\System32\:

Snap-In Filnavn
Certifikater (Certificates) Certmgr.msc
Indekseringstjeneste (Indexing Service) Ciadv.msc
Computeradministration (Computer Management) *) Compmgmt.msc
Enhedshåndtering (Device Manager) Devmgmt.msc
Diskdefragmentering (Disk Defragmenter) Dfrg.msc
Diskhåndtering (Disk Management) Diskmgmt.msc
Logbog (Event Viewer) Eventvwr.msc
Delte mapper (Shared Folders) Fsmgmt.msc
Gruppepolitik (Group Policy) Gpedit.msc
Lokale brugere og grupper (Local Users and Groups) Lusrmgr.msc
Flytbare lagermedier (Removable Storage) Ntmsmgr.msc
Flytbare lagermedier-anmodninger (Removable Storage Operator Requests) Ntmsoprq.msc
Ydeevne (Performance Logs and Alerts) Perfmon.msc
Lokale sikkerhedsindstillinger (Local Computer Policy) Secpol.msc
Tjenester (Services) Services.msc
WMI (Windows Management Infrastructure) Wmimgmt..msc

*) Computeradministration (Computer Management) er det Snap-In som også kan startes ved at højreklikke på "Denne Computer"/"My Computer" og vælge "Administrer"/"Manage". Netop der kan det ses at andre Snap-Ins kan tilføjes som Extension.

Flere andre Snap-Ins kan forekomme, alt efter hvilke services der er installeret. Er der f.eks. installeret Fax-Modem, bliver der også installeret et Snap-In, "Styring af faxenheder", i filen Faxserv.msc. Til Windows 2000 Server findes en hel række yderligere Snap-Ins, bl.a. til DHCP-, WINS- og DNS-Server administration. De fleste Snap-Ins nås igennem Start -> Programmer -> Administration.

I Windows XP Pro findes udover de fleste af ovenstående også Resultant Set of Policy (rsop.msc).

Ønsker man at lave sit eget MMC konsol, med lige netop de Snap-Ins man har mest brug for, er fremgangsmåden på en dansk Windows 2000 Professionel:

For at starte Microsoft Management Console, tryk Start -> Kør og skriv MMC:
Derved starter MMC konsollen op med en tom "Rod"":For at tildele Snap-Ins til denne konsol, tryk "Konsol" -> "Tilføj/fjern Snap-in...":Derved kommer konfigurationsvinduet hvor Snap-Ins og Extensions (Udvidelser) kan tilføjes og fjernes, tryk "Tilføj":Udvalget af installerede Snap-Ins vises, marker "Diskdefragmentering" og tryk "Tilføj":Derved tilføjes "Diskdefragmentering" til vores MMC konsol. Tilføj et Snap-In mere, marker "Diskhåndtering" og tryk "Tilføj":Bemærk at "Diskhåndtering" Snap-In kan vælges for den lokale computer eller for en anden computer (Windows 2000) på nettet. Derved er det muligt at fjernadministrere et helt netværk og f.eks. lave MMC konsoller for hver PC på nettet, eller f.eks. samle "Diskhåndtering" for alle PC på nettet i ét MMC konsol:Hvis vi også vælger at tilføje "Enhedshåndtering" Snap-In, ender vi til sidst med at have tilføjet følgende Snap-Ins. Tryk "OK" for ikke at tilføje yderligere:Hermed har vi fået lavet vores eget administrationsværktøj, med lige præcis de værktøjer vi har mest brug for.Før vi gemmer vores MMC konsol, skal vi lige tage stilling til om vi ønsker at beskytte det, tryk "Konsol" -> "Indstillinger...":


Her kan vi vælge om konsoltilstanden skal være "Forfatter" eller "Bruger" og hvor begrænset "Bruger" skal være. Forskellen på "Forfatter" og "Bruger" er at i en konsol i "Forfattertilstand", kan man tilføje og fjerne Snap-Ins og Extensions, det kan man ikke i "Brugertilstand". Er det en konsol man laver til sig selv, vil man ofte bibeholde den i "Forfattertilstand", men er det en konsol man laver til andre brugere der helst ikke må ændre i den (eller ikke må komme til at ændre i den, utilsigtet), kan man passende sætte den til "Brugertilstand".


En MMC konsol der er gemt i "Brugertilstand", kan åbnes i "Forfattertilstand med kommandoen MMC "konsol-navn.msc" /A i Start -> Run eller i en kommando-box.

Gem den færdige konsol med at passende navn, tryk "Konsol" -> "Gem som...":

MMC konsoller gemmes default i kataloget \Documents and Settings\"Brugernavn"\Menuen Start\Programmer\Administration\ og køres gennem Start -> Programmer -> Administration.


Hvis man tilføjer Computeradministration Snap-In til sin MMC og kigger på fanebladet Udvidelser (Extensions), kan man her se hvorledes disse kan tilføjes og fjernes, bare fjern hakket i "Tilføj alle udvidelser" først:
Jeg håber ovenstående har gjort det klart hvilket uundværligt værktøj MMC er. Mange har brugt det på Windows 2000 uden at vide at det kan bruges til at generere egne specielle udgaver og sammensætninger af administrationsværktøjer, i MMC konsoller. Og som nævnt har det været et ukendt begreb for mange Win9x brugere, hvilket jeg håber denne vejledning har rådet bod på.

>TOP >HOME


Indholdet på "Bjarne Duelund's PC-Info" er © 1999-2006 Bjarne Duelund. Kopiering uden samtykke er forbudt efter ophavsretsloven.